Pies Andaluzyjski

Temat: czas oczekiwania
Poprosza na pewno. Meza poprosili, musial doniesc nastepnego dnia moj paszport. Podobnie poprosili kolege "miczyli" z tej grupy o paszport zony... i chlopak wpadl ( bo zona byla juz w USA. ... dotyczylo siostr, czy braci. Jesli ktos jest zonaty i dzieciaty, to jeszcze swiadectwo slubu, metryki dzieci i takie tam :))) a zaswiadczenie ze ma sie babcie tez? :)) Ale po co ... KTÓRAKOLWIEK Z WYMIENIONYCH NIŻEJ OSÓB JEST W STANACH ZJEDNOCZONYCH LUB POSIADA STATUS STAŁEGO REZYDENTA ALBO OBYWATELSTWO AMERYKAŃSKIE? Należy zaznaczyć TAK lub NIE oraz podać status tej osoby w Stanach Zjednoczonych (np. stały rezydent, obywatel Stanów Zjednoczonych, przebywający z wizytą, student, pracuje, itd.) Wpisuje sie tylko ile samemu sie bylo w Stanach jesli juz sie mialo wydana wize. Tusia
Źródło: topranking.pl/1188/czas,oczekiwania.php



Temat: Małżeństwo w USA
Moga poprosic dziewczyne aby  poczekala na papiery emigracyjne w Polsce. Jak dlugo? To zalezy czy ty jestes obywatelem USA, czy tylko rezydentem. W kazdym razie moze to isc w lata. Jezeli jestes obywatelem USA a ona bedzie miala jeszcze wazna wize, to wyjazd najprawdopodobnie nie bedzie wymagany. Moze tu cos znajdziesz: alt.visa.us.marriage-based  /bardzo aktywna grupa/ Do czepialskich! Nie wiem co Stas Goral ... 2002 roku,po 6 miesiacach ( bo na tyle dostala pozwolenie na pobyt) przedluzyla wize na kolejne pół roku (dokładnie do 21 marca 2003). Jeżeli będziemy chcieli wziąć ślub po tym terminie...
Źródło: topranking.pl/1188/34,malzenstwo,w,usa.php


Temat: Skomplikowany problem wizowy
Jeśli twoja petycja zostanie złożona przez rezydenta a nie obywatela, to wyląduje w kolejce gdzie czeka sie 5 lat. Rozumiem, odpada. Podobnie jak wiza turystyczna: zamiast rozwijac sie zawodowo, bede szlifowal angielski i uczyl sie hiszpanskiego. Przez kilka miesiecy bylyby to wakacje, pozniej - tortura. O finansach nie wspominajac. Jeśli weźmiecie ślub poza USA, to praktycznie jesteś skazany na siedzenie poza USA do momentu uzyskania przez nią obywatestwa i rozpatrzenia twojej petycji na zieloną kartę. W praktyce 2-3 lata. A jezeli ona - nie-zona przeniesie sie do USA na kilka miesiecy (czy wiecej?) i poczeka na obywatelstwo? Tyle, ze... nie bedzie mogla sie stamtad ruszyc? I czy po uzyskaniu obywatelstwa slub nalezaloby brac za granica i tam wystepowac o wize tymczasowa, czy od razu...
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: Skomplikowany problem wizowy
Marek wrote: A jezeli ona - nie-zona przeniesie sie do USA na kilka miesiecy (czy wiecej?) i poczeka na obywatelstwo? Tyle, ze... nie bedzie mogla sie stamtad ruszyc? I czy po uzyskaniu obywatelstwa slub nalezaloby brac za granica i tam wystepowac o wize tymczasowa, czy od razu o zielona karte? Chodzi o to, ile z tych 2-3 lat musielibysmy spedzic osobno? Bo w tym sek. tu jest chyba dosyc dokladnie. Nie wiem na ile aktualne. http://www.path2usa.com/immigration/citizenship/index.htm Zeby zlozyc petycje o nadanie obywatelstwa, musi byc rezydentem jakiegos stanu przez iles tam czasu, chyba 3 miesiace. Czyli gdzies musi konkretnie pomieszkac 3 miesiace zanim moze wyslac wniosek. Sa tez inne wymagania, jak conajmniej 30 miesiecy bycia w stanach w okresie  5 lat. Niebycie w USA wiecej ... miesiecy na rozpatrzenie i w koncu mozesz leciec. Z tych 2-3 lat bedziecie musieli spedzic realnie osobno, 2-3 lata. Jezeli nie chcesz tyle czekac to jedynym rozwiazaniem jest wjazd do USA przed slubem na jakiejkolwiek wizie i  utrzymywanie statusu az do uzyskania przez nia obywatelstwa i dopiero potem wziecie slubu
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: Skomplikowany problem wizowy
"AlexGoogle" <alexgoog@yahoo.com wrote in message Otoz (przyszla) zona jest Lawful Permanent Resident i mysli o obywatelstwie, ale ze ostatnio przebywala dlugo poza USA (latajac dwa razy w roku), sytuacja wyglada tak: ... z citizenship nici. Mam pytanie: rozumiem, ze slub dopiero w USA, ale czy slub z rezydentem i czekanie, jak pisal Witek, przez 5 lat oznacza - od ktoregos momentu - legalny...
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: PIS znowu kradnie.
PIS znowu kradnie. Tym razem wykorzystali wizerunek homoseksualisty w prezydenckim orędziu i co dziwniejsze ten pan z pochodzi z USA a ślub z jego partnerem odbył się w Kanadzie i nijak się ma do zagrożeń w europie o których rezydent mówił w swoim wideoklipie. Mit o wielkości i strategii tej partii pada z dnia na dzień i ukazuje nam jakimi nieszczęsnymi są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28,77162168,77162168,PIS_znowu_kradnie_.html


Temat: LEGALIZACJA POBYTU W USA
" Jak juz dostaniesz zielona karte i wyjedziesz do Stanow to sciagniesz tam swoja > dziewczyne (jesli wciaz bedziecie razem), wezmiecie slub i bedziesz mogl ja > sponsorowac o zielona karte. Nie bedzie musiala przedluzac wizy ani tym bardzie > j > wracac do Polski- lepiej jest wziac slub w US i tam wszystko zalatwiac. Na razi > e > radze Ci ... czas w USA kiedy jest sponsorowana przez meza - rezydenta. Moze byc jesli jest sponsorowana przez meza - obywatela, bo to zupelnie inna kategoria i nie ma ograniczonej liczby wiz dla tych osob. Czas oczekiwania na wize imigracyjna czyli Green Card dla zony rezydenta to - na dzien dzisiejszy - okolo 5 lat. Wiec jak niby ona mialaby byc w USA? Nielegalnie? ... Na turystycznej nie moze niestety byc przez kilka lat i czekac na Green Card. Na sam approval (jako zona rezydenta) bedzie czekala kilka lat co wyklucza ja z mozliwosci zlozenia I-485....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,436,22410689,22410689,LEGALIZACJA_POBYTU_W_USA.html


Temat: Praca dla lekarzy
żadnych zaświadczeń z polskiego ministerstwa, nie ma nakazu powrotu do kraju ( w przypadku J1 trzeba wrócić nawet jeśli np. wylosowało się zieloną kartę albo wzięło slub z amerykańskim obywatelem). Będąc ... ma więcej wad. Najlepiej starać sie o rezydenturę w programach uniwersyteckich i pozostałe sobie odpuscić bo wiele z nich wykorzystuje rezydentów i reprezentuje kiepski poziom dydaktyczny. Polecam www.usmle.org
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,436,24349930,24349930,Praca_dla_lekarzy.html


Temat: Witam wszystkich.Jestem tu nowa :-)
Kochani, musicie pamiętać, że rezydent, to jeszcze nie obywatel i dlatego wydaje mi się bez sensu mówienie tutaj o wizie narzeczeńskiej lub ślubnej. Canndy, po pierwsze sprawdż, jaki jest status twojego chłopaka. Jest to ważne jeśli chodzi o prawo imigracyjne. Nie ma sensu myśleć o ślubie w Polsce, bo potem twój chłopak, jako rezydent, nie od razu będzie Cię mógł sprowadzić do usa. Będzie mógł tylko złożyć petycję dla cebie na zieloną kartę, jako na bliskiego członka rodziny. A na rozpatrzenie czeka się latami.... Według mnie, pojedź do niego na wakacje, na wizie turystycznej i tam wyjdź za niego za mąż (musisz tylko zdobyć nową promessę), także wykup sobie wycieczkę do usa z orbisa i powiedz konsulowi, że to prezent od rodziców na zakończenie studiów. Promessę da na pewno ;-). A jeszcze lepszym wyjściem, byłby wyjazd na studenckiej, na jakiś wakacyjny kurs językowy dla obcokrajowców. Organizują je wszystkie uczelnie usa, zrobisz sobie toefl, a po wygaśnięciu wizy, postaraj się o turystycznę, lub po prostu kontynuuj studia w usa.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30260,37974143,37974143,Witam_wszystkich_Jestem_tu_nowa_.html


Temat: Otwarto droge legalizacji emigrantow w US. Oblewam
sylwek07 napisał: > lucy58 to czemu tyle osob szuka obywateli na slub jak sa nielegalnie jesli to > niczym sie nie rozni a wiedze mam z ronych Forow plus stron temu ... posiadacz GC nie moze kogos sponsorowac i ze nie jest > > brany jako legalny mieszkaniec USA. Zycie obywatela i posiadacza GC rozni sie tylko prawem glosowania. Jako legalny rezydent tego kraju (posiadajac GC) masz prawo do posiadania prawa jazdy. I ten dokument jest uwazany jako tzw. dowod osobisty w USA. + oczywiscie SSN. Pracodawca w USA przy przyjeciu do pracy wymaga ... obywatelstwo.Wszystko Ci sie nalezy. OPROCZ GLOSOWANIA na tych idiotow na stolki stanowe czy federalne. Ludziska szukaja obywateli do slubu bo okres oczekiwania na wlasne obywatelstwo jest szybsze (o 2 lata). I...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,62646068,62646068,Otwarto_droge_legalizacji_emigrantow_w_US_Oblewam.html


Temat: ślub cywilny w USA (pytanie)
gabrielka_k napisała: > czy obywatele Polski mogą wziąć ślub cywilny w Stanach będąc na wizie > turystycznej? Tak, ale tylko jesli albo pani mloda albo pan mlody jest obywaletlem USA, lub jego rezydentem (zielona karta). USA nie udziela slubow cywilnych dwujce obywateli obcego kraju...no chyba ze maja prawo stalego pobytu oczywiscie. Tak samo jak prawo USA nie nadaje juz automatycznego obywatelstwa dzieciom nielegalnych emigrantow w USA....Swoja droga chyba nie mylalas ze zawarcie malzenstwa w USA pomiedzy dwojga nielegalnymi osobami sprawi ze zdobedziesz jakies prawa w USA?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,36051230,36051230,slub_cywilny_w_USA_pytanie_.html


Temat: Przyjalem wczoraj obywatelstwo USA
> rezydenta lub wrecz w statusie nielegalnego stanowi usprawiedliwienie dla > swego zyciowego marazmu i braku aktywnosci w ksztalceniu sie i awansie. ________ tu masz racje ja okreslam to jak Amerykanie ... lat od slubu Volny ( Witold )
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,1955579,1955579,Przyjalem_wczoraj_obywatelstwo_USA.html


Temat: Po jakim czasie obywatelstwo USA ?
pala_cyk_i_lata_renka napisała: > Szukam linku lub info, nie moge znalezc konkretow.... > Dostalem Zielona Karte po slubie z obywatelka USA, 2 lata mialem tymczasowa > Zielona Karte, od stycznia 2002 zwykla. > Kiedy moge aplikowac o obywatelstwo US? > 1. 2 lata tymczasowej+ rok stalej? > Czy: > 2. 2 lata tymczasowej + 3 lata stalej? > Jesli ktos to zalatwial, to prosze o informacje. W wypadku malzenstwa z obywatelem USA, o obywatelstwo mozesz sie ubiegac 3 miesiace przed uplywem 3 lat od uzyskania statusu stalego rezydenta. Zielona karta ktora dostales po slubie jest dokumentem potwierdzajacym, ze jestes stalym rezydentem, jednak Twoj status jako staly rezydent jest warunkowy. W momencie odnowienia karty po dwoch latach, warunek zostaje zniesiony, ale twoj staz jako rezydent liczy ... Oto link na ktorym mozesz zobaczyc w ktory miejscu na zielonej karcie jest ta data: www.ins.usdoj.gov/graphics/services/natz/samplePRC.pdf W prostych slowach trzy lata po slubie z obywatelem USA, sam mozesz starac sie o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,2740328,2740328,Po_jakim_czasie_obywatelstwo_USA_.html


Temat: Ślub w USA bez rozwodu w Polsce?
axx widze ze jestes zorientowany(a)? w temacie mam takie pytanie moj obecny narzeczony wzial slub w polsce ale rozwod cywilny i uniewaznienie zwiazku koscielnego przeprowadzal w usa (jakies 12 lat temu) teraz planujemy slub i nasuwa sie w zwiazku z tym kilka pytan otoz czy w polskim uzredzie stanu sywilnego jest adnitacja ze on jest rozwiedziony? czy trzeba jak to gdzies wyczytalam skladac papiery do sadu w polsce o zgode na jego slub , no i nastepne pytania 1. jak zaczac zalatwoac formalnosci (czy wize narzeczenska czy wziasc slub w polsce)co potrwa krocej ? jesli w uscis to czy w kazdym miejscie jest taki urzad? slyszalam ze sa 4 uzredy na terenie usa i rozne terminy oczekiwania(od miesiaca do pol roku)w zaleznosci od miejsca ... na innym forum pzreczytalam ze na innym forum przeczytalam ze: Wizy rodzinne (family-based visa) - cztery grupy preferencyjne: 1. Synowie i córki obywateli USA oraz ich dzieci (załatwianie trwa rok...2 lata). 2. Współmałżonkowie i dzieci stałych rezydentów (również obywateli) USA (dla chcącego mniej niż rok). nie wiem ile w tym jest prawdy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,12134872,12134872,Slub_w_USA_bez_rozwodu_w_Polsce_.html


Temat: petycja o tymczsowego rezydenta
petycja o tymczsowego rezydenta Jestem po slubie z amerykaninem i teraz przed swietami chcielismy z mezem zlozyc petycje o rezydenta dla mnie . W urzedzie imigracyjnym powiedziano mi jednak,ze po zlozeniu petycji nie moge opuszczac USA przez 18 miesiecy. Jest to mozliwe?. Z mezem chcemy wyjechac do polski na swieta i teraz nie wiem co robic wstrzymac sie ze zlozeniem petycji czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,9715588,9715588,petycja_o_tymczsowego_rezydenta.html


Temat: Zielona karta i wiza narzeczeńska
> Mój chłopak ma zieloną kartę i obecnie przebywa w USA czy jest jakiś sposób > żeby mógł mnie tam ściągnąć? Czy wizy narzeczeńskie dotyczą tylko obywateli > USA czy także rezydentów przebywających na green card? Z góry dzięki za info. Tylko obywateli, niestety. Jezeli wezmiecie slub, to mozesz sie starac o zielona karte, ale bedziesz na nia dlugo czekala, jako ze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,14432932,14432932,Zielona_karta_i_wiza_narzeczenska.html


Temat: Ślub w USA, Jak to jest ???
Tu jest wlasnie jedyny wyjatek gdzie ta nielegalnosc Ci "wybaczaja" i jest bez problemu - kruczek jest jedynie taki ze zaraz po slubie powinnas zlozyc odpowiednie dokumenty o zmiane statusu do ... powinnas przygotowac sobie nawet przed slubem - i po otrzymania aktu slubu zaraz kompletujesz i calosc wysylasz. Majac sprawe w toku juz mozesz starac sie o legalna Social Security - a takze o pozwolenie na wyjazd za granice USA... Sprawa ciagnie sie mniej wiecej okolo roku zanim jestes proszona na rozmowe po ktorej otrzymujesz zielona karte. Documenty sa o zmiane statusu dla zony (w Twoim przybadku ze statusu turysty na legalnego rezydenta)... pierw otrzymujesz tzw Zielona Karte (kolor tej karty dawno temu byl zielony skad ta nazwa) co znaczy ze jestes legalnym rezydentem - na to masz prawie wszystkie przywileje obywatela USA oprocz prawa glosowania - oraz otrzymania pracy w niektorych panstwowych urzedach gdzie wymagane jest obywatelstwo. Dopiero po paru latach majac zielona karte...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,16101771,16101771,Slub_w_USA_Jak_to_jest_.html


Temat: wyjazd na wize narzeczenska, ile czasu by ponownie
po 1 / nie dostanie sie wizy narzeczenskiej planujac slub z rezydentem tylko obywatele maja ten przywilej po 2/ masz 3 miesiace po przylocie na zawarcie zwiazku malzenskiego i potem skladasz ... do Usa po powrocie z podrozy wiecej napisze wieczorem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,436,27903929,27903929,wyjazd_na_wize_narzeczenska_ile_czasu_by_ponownie.html


Temat: wyjazd na wize narzeczenska, ile czasu by ponownie
bardziej obszernie napisze tak jak obiecalam Wize K-1 moze otrzymac tylko narzeczony badz narzeczona OBYWATELA Stanow Zjednoczonych. Nie jest mozliwe aby dokumenty do wizy K-1 podpisal ( wystawil ) rezydent ( posiadacz green card ). Prosze pamietac, ze U.S. Consulate ( konsulat amerykanski ) ODDALI prosbe obywatela amerykanskiego o wydnie wizy K-1 jego narzeczonej ( narzeczonemu ) jesli tenze obywatel USA NIE ... skladasz po slubie. Pamietaj tez, ze dla urzedu imigracyjnego nie jest wazny slub w kosciele - liczy sie tylko marriage certificate ( akt malzenstwa ) wydany, podbity i podpisany przez osobe do tego uprawniona ( np. major miasta ). ABSOLUTNIE nie ma szans na przedluzenie wizy K-1 badz na zmiane statusu tej wizy w USA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,436,27903929,27903929,wyjazd_na_wize_narzeczenska_ile_czasu_by_ponownie.html


Temat: ponowny wyjazd do USA, problem
Wiesz co, wujek? Najpredzej to chyba bedzie dla ciebie jednak jak sie postarasz o te H2B. Jak juz bedziesz na niej tam siedzial, to bierzesz slub i zmieniaja ci status na ... przywilejow rezydenta. Mozesz nawet wyjezdzac na krotko z US jak wezmiesz specjalna bumage z USCIS. Potrwa pewnie pare lat zanim GC dostaniesz, ale co ci tam - laske masz, kase robisz,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,29422104,29422104,ponowny_wyjazd_do_USA_problem.html


Temat: Skomplikowany problem wizowy
"witek" <witek7205_s@gazeta.pl.invalid wrote in message Zaraz, to żona, czy przyszła żona?  Bo to zdecydowana różnica Zamierzacie wziąć ślub w Polsce czy dopiero w USA po przyjeździe? Przyszla, przyszla. Slub w lipcu ... ma wiz dla rodzin Lawful Permanent Resident?! Poza nizej opisana V? 4. Istnieje cos takiego jak V Nonimigrant Status, Przy czym V visa jest dla małżonków rezydentów, a nie obywateli. Otoz wlasnie. Pobieramy sie, ja - malzonek rezydenta - dostaje V1, zona obywatelstwo, ja wize imigracyjna, zielona karte itp., itd. Po za tym możesz zapomnieć, bo się nie kwalifikujecie. Petycja wizowa musiała ... ci rok legalnego pobytu  Tam na legalnym  statusie studenta/turysty poczekać do uzyskania obywatelstwa przez przyszłą żonę, wziąć ślub już z obywatelem i wypełnić wniosek o zieloną kartę. W ciągu kilku miesięcy dostaniesz pozwolenie na pracę, w ciągu roku zieloną kartę. Nie radzę brać ślubu gdziekolwiek, przed uzyskanie obywatelstwa, a przynajmnie przed rozmową z prawnikiem. O, bardzo konkretne! Czasowo tez nie najgorzej. Dziekuje,...
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: Skomplikowany problem wizowy
i pozwolenie na prace (i od kiedy)? Od nigdy. Złożenie petycji przez rezydenta nie daje ci żadnych praw. Jeśli jesteś w USA to przez 5 lat musisz samodzielnie utrzymywać status i ... Jeśli będziesz po za USA, to musisz czekać po za USA. Jeśli nie masz żadnej wizy, to żaden konsulat nie wyda ci nawet turystycznej.   Bo do roku na turystycznej wytrzymam, ale na dluzej niz rok (max!) to jest raczej anty-rozwiazanie. Na studia po 30-tce to juz chyba jestem za stary, a moze nie? Nie. W USA jest inny tryb studiowania. Najpierw...
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: Skomplikowany problem wizowy
legalny pobyt i pozwolenie na prace (i od kiedy)? Od nigdy. Złożenie petycji przez rezydenta nie daje ci żadnych praw. Jeśli jesteś w USA to przez 5 lat musisz samodzielnie utrzymywać ... być deportowany. Jeśli będziesz po za USA, to musisz czekać po za USA. Jeśli nie masz żadnej wizy, to żaden konsulat nie wyda ci nawet turystycznej. A co jesli ktos ma ... niz rok (max!) to jest raczej anty-rozwiazanie. Na studia po 30-tce to juz chyba jestem za stary, a moze nie? Nie. W USA jest inny tryb studiowania. Najpierw ma się pracę,...
Źródło: topranking.pl/1188/skomplikowany,problem,wizowy.php


Temat: Pastusiak ciagle nie rozumie
praw w Ameryce- dobre sobie…chyba, ze przy pomocy szantaz- rezolucji …no bo jak US-parlament oleje to co ??? - pastusiak wypnie cztery litery??? Nie tak dawno zblaznil sie wypowiadajac sie o sluzbie w wojsku amerykanskim rezydentow z zielona karta, jakoby nie mieli prawa a tu sie okazalo, ze moga i po odsluzeniu 3lat automatycznie staja sie ob. Stanow Zjednoczonych. Mowie tu o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,6477016,6477016,Pastusiak_ciagle_nie_rozumie.html


Temat: czy wyjezdzac do USA ?
naukę, to masz dosyć czasu na nawet skończenie jeszcze studiów filologicznych, zanim dostaniesz wizę imigracyjną do USA. Przyznawanie tych wiz to temat tzw Biuletynu Wizowego Departamentu Stanu USA. travel.state.gov/visa_bulletin.html Podaje się tam daty podań OBECNIE ROZPATRYWANYCH. W kategorii w jakiej mogłabyś po ślubie ze stałym rezydentem USA się znaleźć (2A) obecnie są rozpatrywane podania z... "22OCT96" czyli niestety sprzed ponad 5-ciu lat!...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,958536,958536,czy_wyjezdzac_do_USA_.html